ذخیره تغییرات تنظیمات پیش فرض بخشهای مورد علاقه خود را جهت نمایش در این صفحه انتخاب نمائید:

شنبه بیست و دوم بهمن 1390 خورشیدی (سال جهاد اقتصادی)

فهرست کامل کارت پستال ها
تبلیغات
 عجايب شهرها و سرزمين هاي ايران
 وضعیت زنان در آخرالزّمان
 نگهداري از گياه «بامبو»
 کسری بودجه آمریکا
 وقتی شما گرم هستید اما همسرتان سرد است
 هویت جنسی را جدی بگیرید
 شکل گرفتن توحيد
RSS نمایش سوال و جواب

چهارشنبه 25 اسفند 1389

بازديدها: 40   |   تعداد آرا: 1

• منظور از رواياتي كه نماز را عمود دين معرفي كرده‏اند و قبولي سائر اعمال را منوط به قبولي نماز ميدانند چيست؟


پاسخ:
نماز، در روايات، ستون دين معرفي شده است. زيرا كه معرفت مسلمانان است مسلمانان، بوسيله نماز شناخته مي‏شوند، زيرا هيچيك از واجبات و فرايض ديني، چون نماز در هر شبانه روز در اوقات معين تكرار نمي‏شود. نماز، در هر صبح، ظهر، عصر، مغرب و عشاء بايد خوانده شود.
روزه، در سال يك مرتبه در ماه مبارك رمضان گرفته مي‏شود، عملي هم نيست كه بتوان آن را ديد و مشاهده كرد. حج، در عمر يك مرتبه واجب مي‏گردد و آنهم با شرايط و مقدماتي خاص كه در مورد خيلي اشخاص تحقق پيدا نمي‏كنند و قهراً واجب الحج نمي‏شود و همين طور سائر واجبات.
نماز، عبادتي است كه گذشته از تكرارش در شب و روز، ديدني است از اين رو، اگر انسان شخصي را نشناسد، و نداند كه چه دين و چه مذهبي دارد خيلي زود مي‏شود او را شناخت و مذهبش را دانست، بدون اينكه از او سئوال بكند. مثلاً ظهر فرا مي‏رسد مي‏بيند آماده براي نماز مي‏شود، نماز مي‏خواند، مي‏فهمد كه او مسلمان است اين نشانه اسلام و دليل مسلماني او مي‏باشد و انسان را از شك بيرون مي‏آورد.
علاوه بر آنچه كه ذكر شد، نماز مظهر اتم عبوديت و نبدگي، كاملترين و جامع‏ترين نمونه اظهار تذلل و تضرع بنده‏ي ناچيز، در برابر عظمت و كبرياء، جلال و جبروت حضرت حق است. هيچ عبادتي نمي‏توانند اين گونه بندگي و عبوديت، خضوع و خشوع بنده را، در برابر خالق يك تا، به نمايش بگذارد و عاليترين مراتب سپاسگزاري را جلوه گر باشد.
نماز، نهال تقوي را در دل پرورش مي‏دهد و روح ايمان را در وجود انسان تقويت مي‏كند ايمان و تقوي هم، نيرومندترين سد در برابر گناه است. پس نماز هم، بازدارنده‏ي انسان از منكرات، منهيات و فحشا است(1).
نماز، غفلت زدا است نمي‏گذارد انسان غرق در زندگي مادي و لذائذ زود گذر آن گردند لذا در هر شبانه روز پنج بار انجام مي‏شود و مرتباً به انسان هشدار مي‏دهد و هفد آفرينش را خاطر نشان مي‏سازد و موقعيت او را در اين جهان گوشزد مي‏مكند.
نماز خود بيني و كبر را در هم مي‏شكند، چرا كه انسان در هر شبانه روز هفده ركعت و در هر ركعت دو بار پيشاني بر خاك، در برابر خداوند مي‏گذارد خود را ذره كوچكي در برابر عظمت او مي‏بيند، به همين جهت امام علي (ع) بعد از ايمان، نخستين عبادت را كه نماز است، با همين هدف تبيين مي‏كند و مي‏فرمايد: خداوند ايمان را براي پاكسازي انسان‏ها از شرك واجب كرده است و نماز را براي پاكسازي از كبر(2).
نماز اولين عملي است كه در قيامت به آن توجه مي‏شود(3) و در مورد آن از انسان باز جويي مي‏كنند كه عامل نيرومند و فوق العاده مؤثر، براي مهيا ساختن و آماده كردن و صميمي و جدي شدن نسبت به انجام عبادتها و اقدام به كارهاي خير و اعمال شايسته ديگر است. نماز به سائر اعمال انسان ارزش و روح مي‏بخشد؛ زيرا نماز روح اخلاص را زنده مي‏كنند كه مجموعه‏اي است از نيت خالص و گفتار پاك و اعمال خالصانه، تكرار اين مجموعه در شبانه روز، بذر سائر اعمال نيك را در جان انسان مي‏كارد، و روح اخلاص را تقويت مي‏كند. و انسان نماز گذار را آدمي شايسته و از هر جهت وارسته مي‏سازد و براي انجام عبادت‏هاي ديگر و اقدام در هر كار خير آمادگي خاص به او ايجاد مي‏كند.
بنابراين، نماز چنين نمازگذاري، با اين اوصاف كه ذكر شد، ايجاب مي‏كند كه اعمال و عبادات ديگر، همه درست و با خلوص و از روي حقيقت انجام گيرد. از اين رو، نماز اگر درست واقع شد به طوري كه مقبول درگاه حق قرار گيرد، ساير اعمال و عباداتش درست و پذيرفته مي‏شود زيرا كه نماز درست، بقيه كارها را درست مي‏كند.
و اما اگر نماز درست انجام نگيرد، در نماز گذار اثري نخواهد كرد و از نمازش نتيجه‏ي نخواهد گرفت آمادگي در او، بوجود نخواهد آمد و نسبت به اعمال و عبادتهاي ديگر، اهميتي نخواهد داد، چنانچه كه نسبت به نماز توجه نداشته است و به آن اهميت نمي‏داده است بدين جهت در قيامت به نمازش كه رسيدگي شد، و آن را قابل قبول نيافتند و درست نبود و پذيرفته نشد، لزومي ندارد كه به سائر اعمالش توجه كرده و بررسي نمايند. زيرا كسي كه به فريضه بزرگ نماز، كه ركن دين و عمود دين است اهميت نداده باشد و آن را مراعات نكرده باشد روشن است كه به سائر اعمال و عبادات بيشتر بي تفاوت بوده است و به آنها نيز اهميتي نمي‏داده است و آنها را نيز مراعات نمي‏كرده است(4).
از سوي ديگر، قبولي نماز مشروط به ساير تكاليف و احكام عملي است مانند، رعايت نجاست و طهارت، حليت و حرمت مباح بودن و غصبي نبودن لباس و مكان نمازگزار و نيز اداي وظايف مالي مانند پرداخت خمس، رعايت امور باطني، اخلاص و پرهيز از ريا و... پس نماز ارتباط تنگاتنگ با بسياري از اعمال و تكاليف شرعي ديگر دارد، لذا اهتمام به آن در حقيقت اهتمام به ساير احكام و دستورات ديني است.
منابع جهت مطالعه بيشتر:
1- تفسير نمونه، ج16، ص283-294.
2- برداشتي از نماز، تأليف علي آقا نجفي كاشاني، ص55-102.
پي‎نوشت‎ها:
1) عنكبوت/45.
2) نهج البلاغه، كلمات قصار، 252.
3) قال الصادق (ع) اول ما يحاسب به العبد الصلاة، فان قبلت قبل ساير عمله و اذا رُدت‏رُدّ عليه ساير عمله، حر عاملي، وسايل الشيعه، (دار احياء التراث العربي) ج3، ص22.
4) ر.ك: آيت‎الله علي آقا بخشي كاشاني، برداشتي از نماز (انتشارات محتشم كاشاني، چاپ سوم، مركز انتشارات دفتر تبليغات اسلامي حوزه علميه قم) ص62-66. و مكارم شيرازي، تفسير نمونه، ج16، (چاپ هفتم، دار الكتب الاسلامية، قم، زمستان 1369) ص292-293.
نظر شما

• با عنایت به اینکه نظرات و پیشنهادات شما کاربران گرامی در بهبود پایگاه تاثیر کاملا موثری ایفا می کند لذا خواهشمند است ما را از نظرات ارزنده ی خود محروم نفرمایید .
• نظر شما پس از بررسی و بازبینی توسط گروه مدیریت برای نمایش در سایت قرار داده می شود .
• نظرات کوتاه مثل "خوب بود" و "عالی بود" و... و نظرات تکراری تائید نمی شوند و امتیازی هم به آنها تعلق نخواهد گرفت.

  نام و نام خانوادگی
  پست الکترونیکی
  نظرات شما
نظرات کاربران

هیچ نظری ثبت نشده است.

تبلیغات سایت
کارت پستال های دهه فجر
درخواست مشاوره از راسخون
ارسال به دوستان

پست الکترونیکی:

جدیدترین مقالات
نگران نتيجه نبودم

«سهيل احساني بنافتي » افتخارآفرين ايراني است که در تاريخ 19 /8 /1369 در ساري متولد شد. ادامه ...

وسوسه هاي مزاحم

احتمالاً تا موضوع اين مقاله ما را ببينيد، فکر مي کنيد که وسواس چه ربطي دارد به ما جوان ادامه ...

وصل و هجران

اشاره : اخيراً کتابي با عنوان (وعده ديدار) از انتشارات مؤسسه تنظيم و نشر آثار امام خميني ادامه ...

داروهاي ضدّچاقي

چاقي بيش از حدّ يا Obesity در حال افزايش بوده و در حال حاضر فقط دو نوع دارو براي كاهش ادامه ...

حيات دوباره به اندام هاي از بين رفته بدن

در اواخر سال 2005 ميلادي يك متخصص قلب به نام خانم «دوريس تيلور» به لطف خداوند حيات دوباره ادامه ...

مسابقه خورشيدي

سه چرخه اي را كه ملاحظه مي كنيد به عقيده طراح آن بسيار آينده نگرانه بوده و از نظر تكنيكي ادامه ...

خودروي سخنگو

سير پيشرفت علم و تكنولوژي نشان مي دهد كمتر از يك دهه ديگر سر و كار بشر عموماً با وسايل ادامه ...

دردسر

تازه در کتاب خانه را باز کرده بودم. پنج - شش نفري پشت ميزها نشسته بودند که سر و کله اش ادامه ...

قيام امام زمان (عج) چگونه قيامي است؟

بسياري از افراد در مورد قيام حضرت تصور مي کنند که اين قيام منجر به بزرگ ترين و خونين ترين ادامه ...